Arbeidsmarkt van morgen Nieuws

Boeiende dag in Delft over de Arbeidsmarkt van Morgen

Nieuws, 2 december 2016

Prominenten uit de overheid, politiek, wetenschap en het bedrijfsleven hebben zich vrijdag 2 december in Delft gebogen over de inrichting van de arbeidsmarkt in Nederland. Hoe kan die beter? Welke veranderingen zijn nodig om klaar te zijn voor de toekomst? Met welke ontwikkelingen moet rekening worden gehouden?

Na een succesvol congres in april organiseerde de NBBU samen met de Nyenrode Business Universiteit een boeiende dag en dialoog over de Arbeidsmarkt van Morgen. Vier wetenschappers hielden presentaties die als uitgangspunt dienden voor een levendige discussie.

Samenwerken en bouwen aan de arbeidsmarkt

Naar aanleiding van deze dag schreven Prof. dr. Bob de Wit, Prof. dr. Victor van Kommer en dr. Aukje Nauta gezamenlijk de publicatie: Samenwerken en bouwen aan de arbeidsmarkt.

Download de publicatie Samenwerken en bouwen aan de arbeidsmarkt

Blader eens door onderstaand magazine, dat geeft een mooie impressie van de dag!

https://readymag.com/660129

Sprekers

Aukje Nauta van Factor Vijf beet het spits af en wees op de voordelen die duurzame inzetbaarheid als businessmodel kan hebben voor organisaties. Hoogleraar aan de Universiteit van Utrecht Victor van Kommer voerde de aanwezigen vervolgens mee langs de kenmerken van de nieuwe economie en schetste de contouren van een nieuw fiscaal stelsel dat een antwoord kan formuleren op de vragen van een flexibele arbeidsmarkt.

Na de discussieronde besprak futuroloog Barbara van Veen welke gevolgen nieuwe technologie heeft voor hoe we werken, wie er werken en welke taken we zelf nog doen. Bob de Wit, hoogleraar Strategisch Leiderschap aan Nyenrode, zette tot slot uiteen welke uitdagingen de toenemende digitalisering heeft voor de arbeidsmarkt. “Wat zal digitalisering precies brengen en welke concrete maatregelen moeten worden genomen?”

Bekijk hier een video-impressie van de presentatie van Bob de Wit:

Verandering

Vandaag gaven we diverse begaafde en deskundige sprekers uit de wetenschap en praktijk de ruimte om hun inzichten te delen”, zei NBBU-directeur Marco Bastian. “Helaas houden we ons te vaak bezig met de waan van de dag, praten we over randverschijnselen en hebben we te weinig oog voor structurele veranderingen, terwijl we daar nu juist echt op in moeten spelen. Op een dag als vandaag gebeurt dat gelukkig.”

Prof. Dr. Victor van Kommer, hoogleraar aan de Universiteit van Utrecht voerde ons mee langs de kenmerken van de nieuwe economie en schetst de contouren van een nieuw fiscaal stelsel dat een antwoord moet kunnen formuleren op de vragen van een flexibele arbeidsmarkt.

Bekijk hier een video-impressie van de presentatie van Victor van Kommer:

Quotes van de dag

“Sociaal verantwoord ondernemen moet het nieuwe normaal worden. Dus niet alleen maar gaan voor winst, maar gebalanceerd investeren in people, planet and profit.”  (Aukje Nauta)

“Waar ik voor pleit is een belastingstelsel waarbij omzet een leidend begrip is en niet inkomen.”  (Victor van Kommer)

“De helft van de Fortune 500 bedrijven is daaruit verdwenen omdat ze geen rekening hielden met digitalisering. En de digitalisering is iets van gisteren.” (Barbara van Veen)

“We hebben jarenlang robotwerk gedaan, wat nu wordt overgenomen door robots. Softskills vervangen nu hardskills. We gaan weer mensen worden.” (Bob de Wit)

 

Video-impressie Arbeidsmarkt van Morgen

Een algemene video-impressie van de Arbeidsmarkt van Morgen: Wetenschap ontmoet Werkelijkheid van 2 december 2016 ziet u hier: