23 oktober 2020

Jobliebe-directeur Han Stoffels: "Laat het netwerkeffect voor u werken"

NBBU en Jobliebe hebben een unieke samenwerking. Het Jobliebe platform geeft NBBU-leden nu de mogelijkheid om laagdrempelig gebruik te maken van nieuwe matchingtechnologieën. Op het Jobliebe platform kunt u eenvoudig uw eigen kandidaten matchen met eigen vacatures en die van collega-intermediairs. En het gaat nóg een stap verder. We praten erover met Brigitte van der Burg, voorzitter van de NBBU, en Han Stoffels, directeur van Jobliebe.

Jobliebe-directeur Han Stoffels en NBBU-voorzitter Brigitte van der Burg

Han, kun jij een korte introductie geven van het platform?

Han Stoffels: “Jobliebe is een open platform voor intermediairs waar objectief en autonoom matches gemaakt worden tussen partijen op basis van ingegeven vacatures of kandidaatprofielen. De matching vindt anoniem plaats en pas als beide partijen in elkaar geïnteresseerd zijn, wordt de identiteit weergeven. Het werkt als volgt: een intermediair voert zijn kandidaten in het platform in en het platform bekijkt vervolgens bij welke openstaande vacatures de kandidaat het beste past. Het platform matcht voornamelijk op basis van vaardigheden en competenties van een kandidaat en dan wordt de intermediair geïnformeerd over de mogelijke match. Een kandidaat kan dus gematcht worden op een vacature in een hele andere sector of beroep dan waar oorspronkelijk aan gedacht werd. Een bijkomend voordeel is dat het platform volledig objectief is, discriminatie is niet mogelijk.”

Wat is er nieuw aan dit platform?

Han Stoffels: “het platform kent een aantal noviteiten. Een platform dat een kandidaat en vacature uit zichzelf met elkaar matcht op basis van competenties bestond bijvoorbeeld nog niet. Daarnaast is er voor de allereerste keer een onderlinge verbinding tussen intermediairs mogelijk, die door samen op dit platform aan de slag te gaan veel sterker kunnen staan. Ze zien elkaar vaak als concurrenten, maar in potentie zijn ze ook partners. Op dit platform worden ze op een veilige manier aan elkaar verbonden.” Brigitte van der Burg: “Dit veiligheidsaspect is heel belangrijk voor onze intermediairs. De kandidaten worden pas uit de anonimiteit gehaald door de intermediair zelf. Die houdt altijd de controle.” Han Stoffels: “Daarnaast kun je als gebruiker van het platform heel makkelijk een eigen app met bedrijfslogo voor je medewerkers en kandidaten maken, hierin zijn jouw vacatures te zien.”

Brigitte, de NBBU is nauw betrokken bij de ontwikkeling van Jobliebe, waarom vindt de NBBU het belangrijk dat leden zich hierbij aansluiten?

Brigitte van der Burg: “De NBBU was al langer in gesprek met 8vance, het bedrijf dat Jobliebe heeft opgezet, maar toen was er nog sprake van een besloten platform. Het grote voordeel is dat het nu een open platform is. De eerste twee maanden dat het platform in de lucht is kunnen onze leden gratis deelnemen, daarna tegen een gereduceerd tarief.” “De reden dat het voor onze leden ontzettend interessant is om zich bij het platform aan te sluiten is dat het soms moeilijk is om een begin te maken met nieuwe technologieën. Ik hoor van veel leden dat ze wel willen, maar niet weten waar ze moeten beginnen. Dit is dan een unieke kans. Jobliebe en 8vance zijn puur gericht op de technologie achter het platform, dat zoeken en werken ze allemaal tot in de puntjes uit. Zij hebben niet de ambitie om als uitzender of payroller de markt te betreden en je hoeft ze dus ook niet als concurrent te beschouwen. Je kunt je bij Jobliebe aansluiten om op een toegankelijke manier kennis te maken met de mogelijkheden van artificial intelligence (AI), matchingtechnieken en een platform. Het platform wordt door machine learning (door het gebruik ervan) namelijk slimmer. Op basis van klikgedrag van gebruikers doet het platform steeds betere suggesties. Belangrijk is dat hoewel het platform steeds beter en slimmer wordt, het een intercedent nooit kan vervangen. Het kan wel enorm helpen om kansen op een match te vergroten.” “Ten tweede sprak het de NBBU aan dat Jobliebe bereid was om speciaal voor intermediairs een aparte functie te creëren waardoor intermediairs op een veilige manier kandidaten kunnen aanbieden zonder dat ze ze ‘kwijt’ zijn. Dat is met name voor mkb-ondernemers ontzettend belangrijk.” “Tot slot sluit het platform aan bij de ambitie van de NBBU om zijn leden steeds meer te laten ontwikkelen tot loopbaan intermediairs. We zijn veel bezig met zaken zoals Duurzame Inzetbaarheid en stimuleren leden dan ook breder dan in het eigen netwerk te kijken en mensen naar een andere baan of sector te begeleiden als het huidige werk stopt. Dat is in de huidige arbeidsmarkt en zo meteen na corona nog belangrijker, omdat er veel mensen werkeloos worden en op zoek naar een baan zijn. Bij voorkeur zijn ze voordat ze hun werk verliezen al door een NBBU-lid naar ander werk in een tekortsector bemiddeld. Juist NBBU-leden met hun persoonlijke benadering kunnen hier in combinatie met toegang en gebruik van zo’n platform nog meer toegevoegde waarde voor opdrachtgevers en mensen op zoek naar (ander) werk bieden dan ze nu al doen zonder deze technieken. Het is een win-win-win situatie voor NBBU-leden, hun opdrachtgevers en werkenden en daarmee voor onze economie en samenleving”

Wat winnen onze leden ermee, Brigitte?

Brigitte van der Burg: “Om te beginnen wordt hun zoekgebied veel groter, doordat ze toegang hebben tot meer vacatures in Nederland. De kans op een match is groter en beter, omdat dit platform naast hun persoonlijke netwerk staat waardoor hun toegevoegde waarde voor de opdrachtgevers toeneemt. Daarnaast ontstaat er voor leden, als ze dit platform goed inzetten, op een gegeven moment ook een kostenbesparing op het matchen, waardoor ze op andere gebieden weer meer kunnen investeren. Tot slot is het effect van de samenwerking belangrijk. Normaal kan een mkb-ondernemer in zijn eentje nooit zoveel vacatures en kandidaten bedienen, maar door samen te werken met andere intermediairs op het platform gaan er veel deuren open, kunnen er zelfs samen opdrachten ingevuld worden en je onderhandelt zelf je fee uit in dit platform.” Han Stoffels: “Het succes van het platform wordt voor een groot deel ook bepaald door de dekkingsgraad. Iemand in een bepaalde regio in zijn eentje op het platform zit, zal er minder profijt van hebben dan iemand die zich in een hele actieve regio bevindt. Je kunt dan wel gebruik maken van de vacatures, maar minder makkelijk van de kandidaten van derden omdat die er dan simpelweg niet zijn in die regio. Het is zaak dus dat er een geografische dekking plaatsvindt waardoor er ook uitwisseling van kandidaten en vacatures kan plaats vinden. We roepen intermediairs daarom op om hun netwerk aan te spreken om ook mee te doen. Daar heeft iedereen belang bij. Wellicht kent u het netwerkeffect nog wel van vroeger. Als u als enige een fax heeft, kunt u alleen zichzelf faxen. Er moet minimaal een tweede fax zijn om het te laten werken, maar liever nog 10 of 100.”

Han: Kan Jobliebe in de coronacrisis een rol spelen?

Han Stoffels: “Zeker! Het allerbelangrijkste is dat het platform crossectoraal kan matchen. Intermediairs, zeker de kleinere, kunnen door samen te werken in het platform winst maken in plaats van geen match maken. Je kunt namelijk breder kijken voor je eigen mensen, maar ook naar andere kandidaten. Ik geloof er echt in dat dit de manier is om als mkb’ers de concurrentie aan te gaan met grote clubs. Zelf zou je nooit over al deze data kunnen beschikken. Als alle leden van de NBBU in het netwerk zitten, is het platform tien keer sterker dan wie dan ook in Nederland. Zo combineer je de voordelen van het netwerken en het flexibele en klein zijn als mkb’er. Er is een unieke feature in het platform gebouwd, die leden aan hun abonnement kunnen toevoegen. Kun je daar wat meer over vertellen? Han Stoffels: “We hebben een samenwerking met een partij die alle vacatures in Nederland (ook die van bijvoorbeeld het UWV) in ons platform toont. Wij hebben al die vacatures verrijkt met de vaardigheden en competenties die ons platform kent. Dit is dus een enorme databank, waarin je als intermediair met je kandidaat aan de slag kunt. Heb jij een kandidaat die vrijkomt, maar heb je even geen alternatieve opdracht voor diegene? Dan voeg je die met een druk op de knop in het systeem en je krijgt dan in één oogopslag alle mogelijke vacatures in de omgeving die bij deze kandidaat passen te zien.”

Tot slot, wat zouden jullie de NBBU-leden nog mee willen geven?

Brigitte van der Burg: “Pak deze kans om het platform uit te proberen en kennis te maken met deze nieuwe wereld, het word je nu op een presenteerblaadje aangeboden.” Han Stoffels: “Buiten het feit dat er zoveel mogelijk mensen mee moeten doen om het netwerkeffect te laten werken, is het belangrijk dat mensen ook actief met het platform aan de slag gaan. Je alleen maar aanmelden heeft geen zin. Het platform heeft kandidaten en vacatures nodig.”

Meer informatie over Jobliebe

Website Jobliebe
  • {} 1 key
   • {} 6 keys
    • {} 0 keys
     • {} 2 keys
      • {} 0 keys
       • {} 0 keys
        • {} 4 keys
         • {} 0 keys
          • {} 1 key
           • {} 8 keys
            • {} 0 keys
             • {} 0 keys
              • {} 4 keys
               • {} 1 key

               Debug

               The following actions are blacklisted and will not be logged to prevent spamming.

               • REDUX_STORAGE_SAVE
               • REDUX_STORAGE_LOAD
                • "production"