Arbeidsmarkt van morgen Nieuws

Andere positie door Sunrise

Opinie, 15 september 2014, Piet Meij

Via de wedstrijd Sunrise – Arbeidsmarkt van Morgen, buigen studenten zich op verzoek van de NBBU over oplossingen voor knelpunten op de arbeidsmarkt. Donderdag mogen vijf teams in het SER-gebouw hun pitch doen voor een jury van arbeidsexperts. De jury bestaat uit Leendert-Jan Visser (MKB-Nederland), Claudia Zuiderwijk (Kamer van Koophandel), Pieter Waasdorp (Economische Zaken), Jacqueline Zuidweg (Zakenvrouw van het Jaar 2012), Leo Witvliet (Nyenrode Business Universiteit) en Bart-Jeroen Croll (NBBU).

Het Sunriseproject heeft ons veel gebracht. Behalve dat het hopelijk veel goede ideeën oplevert voor de arbeidsmarkt van morgen, zijn we op een ander niveau in gesprek gekomen met personen en instanties. Experts, het hoger en wetenschappelijk onderwijs en het ministerie van Economische zaken bijvoorbeeld. Dat is precies wat de NBBU hoopte. Vaak kun je als brancheorganisatie niet veel anders dan reageren op ontwikkelingen, zoals wet- en regelgeving. Maar door oplossingen te laten bedenken door studenten en er deskundigen bij te betrekken, komen we als vereniging met onze beleidsontwikkeling voorop de bok te zitten. En dan blijken opeens vertegenwoordigers van genoemde instanties ook behoefte te hebben om eens out-of- the-box met je van gedachten te wisselen.

Van reagerend naar pro-actief

De NBBU heeft de ambitie om niet alleen op ontwikkelingen te reageren, maar ook om nieuwe ideeën in te brengen. Het feit dat we een initiatief voor jongeren organiseren heeft ons in het werkveld veel goodwill bezorgd. Dat betekent een verrijking van ons netwerk en versterking van het beeld dat de NBBU open staat voor vernieuwing.  En zo wijzigt onze positie waarin ons om reactie wordt gevraagd, in een positie waarin we pro-actief nieuwe ideeën en voorstellen inbrengen.

 

Lees hier Een horizon vol frisse blikken, artikel uit het NBBU-magazine Form (september 2014) waarin juryleden vooruit blikken.

 

De pitch van Arbeidsmarkt van Morgen vindt plaats op de eerste dag van de ‘Werkweek’ (18 t/m 25 sept) die Mirjam Sterk met haar Sterkteam organiseert ter bestrijding van de jeugdwerkloosheid. Op het 20-jarig jubileumcongres van de NBBU vindt de prijsuitreiking plaats.