Arbeidsmarkt van morgen Nieuws

“FNV, tijd om te moderniseren”

Opinie, 16 maart 2017, Marco Bastian

Tijd om naar de toekomst te kijken

De verkiezingen zijn weer achter de rug. Tijd om naar de toekomst te kijken. Dat is hard nodig, want op de arbeidsmarkt is nog een hoop werk te verzetten. Het was een van de zwaarste portefeuilles van het kabinet Rutte II, maar ook een waar misschien het meeste mis ging. Dat zie je volgens mij goed terug in de verkiezingsuitslag. De Partij van de Arbeid is vrijwel weggevaagd. Voor de partij is de tijd gekomen haar wonden te likken. Daarbij zou ze er goed aan doen zich nu eens serieus de vraag te stellen waarom ze zo’n groot deel van haar electoraat, haar traditionele achterban, van zich vervreemdde.

Marco Bastian

Marco Bastian

Paternalistische houding

De partij is te veel in het verleden blijven hangen. In de campagne hield lijsttrekker Lodewijk Asscher er een paternalistische houding op na, waar hij eerder, als minister van Sociale Zaken, ook niet wilde meebewegen richting moderne arbeidsverhoudingen. Datzelfde geldt voor de vakbond FNV. Partij en bond zijn van oudsher innig verstrengeld. Beide houden er dezelfde ouderwetse opvattingen over de arbeidsmarkt op na.

Zzp’ers zijn ondernemers

De FNV wil ook terug naar een overzichtelijke tijd van werkgever en werknemer en heeft geen oog voor de arbeidsmarkt van deze tijd. Dat bleek deze week eens te meer, toen de nieuwe FNV-voorzitter Han Busker voorstelde de fiscale voordelen voor zzp’ers af te schaffen. Daarbij ging hij volledig voorbij aan het gegeven dat de aftrek voor zelfstandigen belangrijk is voor investeringen of reserveringen, liet VNO-NCW direct weten. Zzp’ers zijn – ik herhaal het nog maar eens – geen werknemers, maar ondernemers. Regelingen voor werknemers, zoals ww bij werkloosheid, gelden niet voor zelfstandig ondernemers.

Tijd voor moderne arbeidsverhoudingen

Vanuit de eigen gelederen werd de boodschap van Busker al snel afgezwakt, maar ook dit keer is de toon al direct gezet. Werkgevers en opdrachtgevers zijn de grote boemannen, werknemers en zelfstandig ondernemers – om ze ook maar eens op een en dezelfde hoop te gooien – het slachtoffer. Daarmee zet Busker het achterhoedegevecht van de bond voort. Het is, al langer, tijd voor moderne arbeidsverhoudingen. We moeten geen gaten dichten en pleisters plakken, maar terug naar de ontwerptafel om een nieuwe basis te formuleren.

Moderniseer en zoek naar oplossingen

Han, staar je niet blind op het verleden, maar moderniseer. Behoud je sociale gezicht en zoek naar oplossingen die wel passen bij deze tijd. Leer van het voorbeeld van Denemarken, waar flexibiliteit, zekerheid en arbeidsmarktparticipatie de pijlers van de arbeidsmarkt zijn. Omarm de werkgever. Daar komen immers nog altijd de banen vandaan – niet uit Utrecht. Laten we samen naar oplossingen zoeken, zonder vijandigheid, maar met een open blik en door middel van dialoog.

Marco Bastian
Directeur NBBU