Wet werk en zekerheid Nieuws

Stelling: Beperking van flex zorgt ervoor dat flexwerkers eerder hun baan kwijtraken

Opinie, 2 april 2013, Mathijs Bouman

Portret Matthijs Bouman

Eens

“Het is een schijnidee van Asscher dat door bekorting van de ketenbepaling meer flexkrachten een vaste baan zullen krijgen. Deze maatregel maakt het functioneren van de economie alleen maar moeilijker. Als mensen alweer vaste banen zullen krijgen, dan toch zeker niet in de huidige omstandigheden. Daarom zeg ik: in crisistijd hebben werknemers meer aan de onzekerheid van een tijdelijk contract dan aan het recht op geen werk."

Mathijs Bouman Journalist en macro-econoom. Hij is columnist bij het Financieel Dagblad en de website Z24.nl en beurscommentator bij RTL-Z. Verder is hij regelmatig te zien bij De Wereld Draait Door, Een Vandaag en andere actualiteitenprogramma’s.

"Goed als flexwerk en vaste banen naar elkaar toegroeien"

“Voor velen betekent de nieuwe ketenbepaling dat na verloop van tijd hun flexbaan door een andere flexkracht wordt ingevuld. Het sneue is dat met name de traditionele achterban van de vakbonden, die dit verzonnen hebben, de dupe wordt van deze maatregel. Laagopgeleide, in zekere zin inwisselbare mensen worden ingeruild voor vrijwel identieke flexkrachten en moeten meer jobhoppen, in plaats van minder. Mensen die goed voor zichzelf kunnen zorgen, hebben alle zekerheden, en mensen die daar minder goed in zijn, daar hebben we de flexschil van gemaakt.

Ik denk dat het goed is als flexwerk en vaste banen naar elkaar toegroeien en dat de juridische verschillen van het dienstverband minder groot worden. Zelf ben ik voorstander van een tussenvorm tussen vast en flex, bijvoorbeeld een vijfjaarscontract. Dat geeft werkgevers ruimte om te experimenteren en draagt bij aan innovatie. Een bedrijf dat naar China wil exporteren en daar een expert voor aantrekt, kan eerst proberen of de export werkelijk op gang komt. Is dat niet het geval, dan kan het gemakkelijker afscheid nemen van die medewerker.”