Bedrijfsvoering Nieuws

Zomercolumn

Opinie, 24 juli 2017

De NOS is gestopt met haar zomercolumns. Misschien leuk als ik namens de NBBU het stokje overneem? Hoewel, verwacht van mij geen inkijkje in een lokale frivoliteit. De vakantieperiode is dan wel aangebroken en bijna iedereen staat in de vakantiemodus, dat betekent niet dat we stilzitten. Vanuit een lome strandstoel lijkt het najaar nog ver weg, maar we zetten nu al alle zeilen bij om ook later dit jaar zo goed mogelijk beslagen ten ijs te komen.

Het zou bijvoorbeeld zomaar kunnen dat we na de zomer een nieuw kabinet gepresenteerd krijgen. Dat kan al eerder, want veel te bang het verwijt te krijgen het eigenbelang boven het landsbelang te verkiezen wordt er door de onderhandelaars ook in de zomerperiode hard door geformeerd.

Wat brengt een nieuw kabinet? Het antwoord is nog gissen, maar we hopen op en houden rekening met veranderingen. Als de toon minder hard wordt, is dat al winst. Dan kunnen we namelijk beter samenwerken aan oplossingen voor de arbeidsmarkt, flexibel en vast. Dit blijft natuurlijk afhankelijk van de poppetjes, maar de afgelopen jaren bleek het wel erg moeilijk te zijn om constructief aan een goede toekomst te bouwen.

Verder gaat het project Duurzame Inzetbaarheid in het najaar op volle toeren verder en geven we gestalte en verdere verdieping aan de publiek-private samenwerking. De arbeidsmarkt trekt aan en daarmee wordt het aanbod schaarser. Door nog betere samenwerking met partijen als het UWV zorgen we ervoor dat voldoende kandidaten beschikbaar blijven.

Ook op het gebied van de cao-onderhandelingen belooft het een spannende periode te worden. Intern timmeren we ondertussen hard aan onze eigen dienstverlening. De Servicedesk is uitgebreid en onze nieuwe mensen raken steeds beter ingewerkt. Ook in de zomermaanden staan zij u met raad en daad bij.

Zelf heb ik deze maanden meer tijd om bij leden langs te gaan. Dat is plezierig, want op die manier haal ik het contact met u aan en blijf ik op de hoogte van wat er leeft. Het is een rol die ons voormalig hoofd relatiebeheer Roland Geenen altijd met verve vervulde. Helaas gooide de pensioengerechtigde leeftijd roet in het eten en vinden we Roland alleen nog maar terug onder een Zuid-Franse zon. Mocht u vergelijkbare reisbestemmingen hebben – of geheel andere, zoals de Ionische zee, Lemmer of een regenachtig Schotland, ik noem maar wat – dan wens ik u vanaf deze plek in ieder geval een mooie tijd en welverdiende rust toe. Ik zie u in dat geval graag in het najaar weer terug!

Marco Bastian
Directeur NBBU